Понад 50 об’єктів топоніміки Куп’янського та Ізюмського районів перейменували на засіданні Робочої групи Харківської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії

Дата: 13.06.2024 11:45
Кількість переглядів: 69

Фото без опису


Зустріч відбулася під головуванням заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської. У засіданні взяв участь заступник начальника Харківської РВА Андрій Андрєєв.
До розгляду та обговорення пропозицій було винесено 47 об'єктів топоніміки Куп’янського району та 7 – Ізюмського району.

Відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», наприкінці квітня повноваження щодо перейменування по тих населених пунктах, де органи місцевого самоврядування не ухвалили рішення, перейшли до голів або осіб, які здійснюють повноваження обласних державних адміністрацій.

Наступне засідання планують провести 17 червня і розглянути на ньому частину об’єктів топоніміки Чугуївського району. У ньому необхідно перейменувати понад 100 назв.
Як зазначила Віта Ковальська, у процесі перейменування звертатимуть увагу на пропозиції місцевого населення громад та назви, пов’язані з українськими історичними діячами. 

Начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова додала, що сьогоднішні виклики вимагають від нас захищати свій культурний простір усіма доступними інструментами. Робоча група при ХОВА наділена такими повноваженнями, які зможуть стати на заваді культурної експансії росії в Україні.

Харківська обласна військова адміністрація
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора