Відбулося перше засідання Робочої групи Харківської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії

Дата: 15.05.2024 09:55
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Відбулося перше засідання Робочої групи Харківської ОВА з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії під головуванням заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської.

На заході були присутні представники профільних департаментів та управлінь обласної військової адміністрації, наукової, краєзнавчої, культурної спільноти й громадськості регіону. У засіданні взяв участь заступник начальника Харківської РВА Андрій Андрєєв.
У ході зустрічі було розглянуто результати проведеної роботи з деколонізації топонімії у населених пунктах області та визначено алгоритм дій щодо збору пропозицій про перейменування об'єктів топоніміки згідно із законом «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Крім цього, учасники обговорили питання щодо усунення з публічного простору пам'ятників та пам'ятних знаків, які є символікою російської імперської політики.

Як розповіла Віта Ковальська, ХОВА спільно з Північно-Східним територіальним відділом Українського інституту національної пам'яті та представниками районів і громад регіону проведено системну роботу, за результатами якої станом на 27 квітня на Харківщині перейменовано близько 18 тисяч топонімів.  479 об'єктів в області і 52 об'єкти на території Харкова ще потребують перейменування. Це питання перебуває на контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова.

Наразі представники районних військових адміністрацій та громад мають підготувати пропозиції щодо перейменування відповідних топонімів і надати їх членам Робочої групи для подальшого опрацювання.

Харківська обласна військова адміністрація
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора