У Харкові з'являться нові назви вулиць та станцій метрополітену

Дата: 25.07.2024 11:20
Кількість переглядів: 76

Фото без опису


За перейменування окремих топонімів проголосували на завершальному засіданні відповідної Робочої групи Харківської ОВА під головуванням заступниці начальника адміністрації Віти Ковальської. У засіданні взяли участь представники профільних департаментів та управлінь ОВА, територіальних громад, а також наукової, краєзнавчої, культурної спільноти й громадськості. До заходу долучився заступник начальника Харківської РВА Андрій Андрєєв.

Як розповіла Віта Ковальська, на засіданні розглянули пропозиції щодо перейменувань у місті Харків відповідно до закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». У ході засідання опрацювали пропозиції щодо перейменування 48 вулиць та 3 станцій метрополітену. 

Зокрема, члени робочої групи проголосували за перейменування станцій метро «Героїв Праці», «Завод імені Малишева» та «Проспект Гагаріна» на «Салтівська», «Заводська» й «Левада» відповідно; вулиць Героїв праці на Нескорених, Лермонтовська на Майка Йогансена, Дружби Народів на Соборності України, Проспект Гагаріна на Проспект Аерокосмічний тощо. Також у Харкові з'являться нові назви вулиць, які увіковічнять імена 13-ї бригади оперативного призначення НГУ «Хартія» та 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

За підсумками роботи з деімперіалізації та деколонізації топонімії Віта Ковальська подякувала всім учасникам робочої групи. Вона зазначила, що для подальшого увіковічнення згадки про видатних жителів регіону ХОВА планує випустити цикл праць, присвячених видатним особистостям області.

Харківська обласна військова адміністрація
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора